Térdízület, Térdkalács (patella) körüli fájdalom


térdízület

A térdízület anatómiája és biomechanikája 4 Lájkok 4 Lájkolva A térdízület testünk legnagyobb, legbonyolultabb és egyik legsérülékenyebb ízülete. Járásnál a testsúly fele, lépcsőn járáskor térdízület testsúly szorosa nehezedik a térdre.

térdízület

A térdízület szerepe, a tibia sípcsont és a femur combcsont között létrehozni a terhelésátvitelt, úgy, hogy közben kontrollált, de mégis szabad mozgást is történjen. Az ízület funkcióját és testépítés vállízület fájdalom befolyásoló térdízület képletek az ízületi hártya, a térdízület, a collaterális szalagok és az ín-izom képletek.

térdízület

A fő izom-ín egységek: a m. Amíg az izmok az ízület és a végtag mozgatásán kívül tartófunkciót töltenek be, addig az ízületi tok és a szalagok statikus stabilizáló szerepet játszanak.

térdízület

A meniscusok szerepe: az ízületi nedv áramlásában, a szövetek táplálásában, a hirtelen ható erők tompításában, az ízület stabilizálásában, a súly- és erőátvitelben, elosztásban határozható meg. Szalagos összeköttetések: lig.

térdízület

Collateralis medialis belső oldalszalag lig. Collateral lateralis külső oldalszalag lig. Cruciati anteries térdízület keresztszalag lig. Térdízület posterius hátsó kersztszalag A keresztszalagok a térd térdízület részén találhatók, az oldalszalagok kívül és belül tartják össze az ízületet, alkotó csontokat: femur combcsont és tibia sípcsont és a térd stabilitásában játszanak jelentős szerepet.

térdízület

A térdízület belső oldali stabilizátorai amelyek megakadályozzák a térd valgus irányban történő elmozdulását: dorsomedialis tok.